Weerstand ontstaat als een medewerker angst heeft voor het onbekende of het gevoel heeft dat een beperking/verplichting oneerlijk is. De medewerker wordt hierdoor intens geprikkeld en kan emotioneel, koppig en soms irrationeel worden. De medewerker MOET iets met deze gevoelens en zal er alles aan doen om de oneerlijke beperking recht te zetten of te ondermijnen.
Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarin de medewerker geneigd is om wat “ontnomen” wordt, belangrijker te maken en “over” te waarderen. Dit versterkt het gevoel van onrecht en oneerlijkheid waardoor de medewerker nog gemotiveerder is om de belemmering recht te zetten of te ondermijnen.
DE DRIE BELANGRIJKSTE OORZAKEN VAN WEERSTAND
- Een medewerker voelt zich gedwongen.
- Een medewerker is niet overtuigd of heeft wantrouwen.
- Een medewerker is passief omdat de interesse ontbreekt of er tegenop ziet.
De gradatie van weerstand verloopt van hoog naar laag.
VAN WEERSTAND NAAR BEWEGING
Om de medewerker in beweging te krijgen, is forceren bijna nooit de beste optie. Om de weerstand te verminderen of verwijderen is het beter om eerst te onderzoeken wat de oorzaken van de weerstand zijn. En vervolgens te bedenken hoe deze het beste verminderd kan worden. Of misschien wel helemaal weggenomen kan worden.
- Waarom voelt de medewerker weerstand?
- Wat kun jij doen om de weerstand te verminderen?
STAP 1: VOELT DE MEDEWERKER ZICH GEDWONGEN?
Nee? Ga dan door naar stap 2.
Ja? Doe dan eerst wat mogelijk is om dit gevoel te verminderen.
Interventies: “Geven en nemen”
- Kun je de medewerker (kleine) keuzes voorleggen?
- Zijn er tussenstappen die genomen kunnen worden? Kleine stapje zijn makkelijker te nemen!
- Kun je de medewerker op bepaalde onderdelen meer autonomie geven?
TIP: Vertel de medewerkers dat je weerstand voelt. Vraag waar de weerstand precies zit. Luister goed en toon begrip. Hierdoor voelt de medewerker zich meer gehoord en staat dan meer open voor de boodschap Wie weet geeft dit inzichten om de medewerkers op een bepaald punt meer ruimte te geven?
STAP2 : IS DE MEDEWERKER NIET OVERTUIGD? OF IS ER SPRAKE VAN WANTROUWEN?
Nee? Ga dan naar stap 3.
Ja? Doe dan eerst wat mogelijk is om vertrouwen te winnen en vervolgens te overtuigen.
Interventies: “Wind uit de zeilen halen”
- Noem en erken zowel de voorargumenten en tegenargumenten van jouw boodschap. Belangrijk is dat je meer voor- argumenten dan tegenargumenten noemt.
- Geef de medewerker de ruimte om zelf conclusies te trekken.
- Weerleg de tegenargumenten op een vriendelijke manier met feiten. Een tegen argument ombuigen in het voordeel van de medewerker is het meest krachtig, maar niet altijd mogelijk.
TIP: Door in het begin van de boodschap al tegenargumenten te benoemen voorkom je dat de medewerker dit zelf doet en weerstand gaat voelen. Je kunt een medewerker ook vragen om zelftwee voordelen te bedenken en op te schrijven (dan wordt het meer van hunzelf). Je voelt namelijk minder weerstand tegen voordelen die jijzelf bedacht hebt!
STAP 3: IS DE MEDEWERKER PASSIEF OMDAT DE INTERESSE IN VERANDERING ONTBREEKT OF ERTEGENOP GEZIEN WORDT?
Nee? Wat is er dan aan de hand!?
Ja? Dan kun je het volgende doen:
Interventies: “Een goed verhaal”
- De boodschap van het verhaal moet heel duidelijk zijn.
- Om interesse te wekken is het belangrijk het frame van het onderwerp (hoe je het brengt, waar je de nadruk op legt etc) zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de belangen of overtuigingen van de medewerker. Dit vraagt van jou dat jij het onderwerp vanuit de medewerker bekijkt en belicht.
- Vertel op een boeiende manier waarom een nieuwe gewoonte of verandering nodig is, hierdoor heeft de medewerker minder de behoefte om tegenargumenten te bedenken.
- Belangrijke ingrediënten voor het verhaal zijn: sympathie, identificatie en oplossingsgericht.
AANPAK
Welke oorzaken spelen een rol bij de weerstand van de medewerker? In welke volgorde pak jij de oorzaken aan? Welke interventies ga je inzetten?
COACHVRAAG
Wat kan jij anders doen om de weerstand van de medewerker te verminderen? Wat moet jij daarvoor opgeven of loslaten? Wat heb jij daar voor nodig?